Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Kefalonia

Kefalonia med huvudstaden Argostoli är en grekisk ö som ligger i Joniska havet. Ön har både stränder med klappersten och fin sand där havssköldpaddorna lägger sina ägg. Kefalonia har också egen flygplats.

Var ligger Syros?

Grekiska ön Kefalonia ligger i Joniska havet mellan Grekland och Albanien på ena sidan och Italien på andra sidan. Joniska havet ligger mellan Adriatiska havet och Medelhavet. Kefalonia ingår i de Joniska öarna tillsammans med Korfu, Lefkada och Zakynthos. Ön ligger ungefär 280 km öster om Aten.

Hur stor är Kefalonia?

Ön Kefalonia är c:a 734 km² stor, alltså en ganska stor ö. Den har därför c:a 36400 invånare där de flesta bor i huvudstaden Argostoli på öns västra sida, Lixouri, Sami och Poros.

Vad betyder Kefalonia?

Ön namn Kefalonia, Kefalinia, Cephallenia, Cephallonia, Kefallinia m.m. (grekiska Κεφαλονιά) härleds till mytologiska figuren Cephalus som hjälpte grekiska hjälten Amfitryon av Mykene i kriget mot invånarna av ön Taphos och stammen som hette teleboan. De två folken ska ha levt som pirater som överföll städer och byar i andra delar av antika Grekland.

Finns det fina stränder på Kefalonia?

På Kefalonia finns det både ständer med mjukaste sand som klappersten däribland

  • Myrtos – klappersten
  • Antisamos eller Captain Corellis beach – smal strand, klappersten, inbäddad i gröna kullar
  • Makris Gialos – liten fin strand, kristallklart vatten
  • Platis Gialos – liten fin strand
  • Kaminia – kilometerlång strand, mycket fin sand, långgrunt och barnvänligt, klart vatten, havsskölpaddor lägger ägg på stranden

Har Kefalonia egen flygplats?

Ja, Kefalinia har en internationell flygplats som officiellt heter Kefalonia International Airport Odysseus med både reguljära flyg och charter. Flygplatsen har nyligen renoverats och utökats.

Havsskölpaddorna lägger ägg på ständerna i Kefalonia
Havsskölpaddorna lägger ägg på ständerna i Kefalonia (Photo by Richard Segal on Pexels.com)

%d bloggare gillar detta: